top of page
  • Writer's picturePirskahduksia Piikulasta

Kalevalaisella jäsenkorjauksella saadaan hyviä tuloksia myös nuorten urheilijoiden parissa!

Updated: Feb 8, 2022



”Hoidoista apua jalkapalloon: 15-vuotias Jämsänkosken Ilveksen kasvatti Iina Nieppola on pelannut jalkapalloa jo lähes kymmenen vuoden ajan. Lapsuusajan juniorivuodet meni lajiin tutustuessa ja palloa ahkerasti pyöritellen sekä Ilveksen tyttöjoukkueen treeneissä, että kotipihan kentällä ”potkiessa”. Kilpailullisuus, lajin viehätys ja tavoitteellisuus veivät Iinan kaksoisedustuksella Jyväskylän Pallokerhoon vuonna 2016, jossa tällä hetkellä B-tyttöjen isossa harjoitusringissä joukkueen nuorimpina taistelu pelipaikoista on kovaa. Valitettavasti urheiluun kuuluu loukkaantumiset ja vammat, joista Iina on kärsinyt vuosien varrella lukuisia. Nilkkavammoja, revähdyksiä, selkäkipua ja lonkkavammaa, rasitusvammoja ja yms.pikku kolhuja. Pienikokoisena on usein joutunut laittamaan itsensä äärirajoille pärjätäkseen, joten rasitusvammatkin ovat osittain tästä seurausta. Venyttelyt ja kehonhuollot on Iinalla aina kulkenut mukana, mutta siitäkin huolimatta Severin tauti kantapään rasitusvammana oli pisimpään kipua ja arkuutta tuonut ongelma. Erikoispohjalliset ja huolelliset kenkävalinnat ja sopiva lepo veivät tämän rasitusvamman ajan kanssa mennessään. Murrosiän kasvupyrähdys ja lisääntyneet harjoitus- ja pelimäärät aiheuttivat viime kesänä lonkan alueen kipua. Tähänkin niin kuin moneen muuhunkin kiputilaan Iina on saanut aina hyvää ja auttavaa hoitoa säännöllisestä Kalevalalaisesta jäsenkorjauksesta. Hoito on selkeästi aina korjannut kehon virheasentoja ja jännityksiä. Iina ja perheensä ovat löytäneet tästä hoitomuodosta hyvän ja säännöllisen tavan mahdollistaa kovat harjoittelumäärät ja nauttia rakastamastaan lajista. Iina itse kokee hoitojen jälkeen ihanan rentoutuneet ja kevyen olon. Olo on hoidon jälkeen väsynyt, mutta muutoin tosi hyvä. Jos jotakin kipuja kehossa on hoitoon mennessä ollut, niitä ei hoidosta lähtiessä ole ollut enää lainkaan. Kirjoittajana Iinan äiti Marika Kanneljärvi-Nieppola”


Vuonna 2015 kirjoitin Kalevalaisen jäsenkorjaus koulutuksen lopputyöni nuorten jalkapallon pelaajien yleisimmistä vammoista ja niiden hoitamisesta kalevalaisella jäsenkorjauksella ja siellä kirjoitin mm seuraavaa:


”Jalkapallo on taitolaji, jossa ottelun aikana huipputasolla pelaajat juoksevat noin 13 km. Juniorijalkapalloilijan arvioidaan karkeasti liikkuvan noin 7–10 km ottelun aikana ja yhteen otteluun on laskettu sisältyvän noin 70 nopeaa spurttia. Jalkapallossa on nopea tempo, nopeat suunnanvaihdokset sekä pysähtymiset ja usein tulee myös kontaktia toiseen pelaajaan.


Vaikka jalkapalloa pidetään myös kontaktilajina, niin nuorten parissa vakavia loukkaantumisia tulee onneksi harvemmin. Tämä johtuu mm. siitä, että nuorten kudokset ovat kehitysvaiheessa. Esim. luusto on joustavampi ja näin sopeutuu rasitukseen aikuisia paremmin.


On tutkittu, että 60 % jalkapallovammoista syntyy kontaktitilanteesta vastustajan kanssa ja näistä 80 % on alaraajoihin tulleita lieviä ruhjeita tai venähdyksiä ja että joka viides loukkaantuminen tapahtuu polven tai nilkan alueelle. Erilaiset selän rakenneviat, ryhtivirheet, lihaskireydet eli lihasten epätasapaino, alaraajojen mittaerot ja jalkaterien rakenteelliset ongelmat aiheuttavat rasitusvammoja ja altistavat myös akuuteille vammoille. Hoitamattomat aikaisemmat vammat ovat myös yksi tekijä lisäämään loukkaantumisriskiä.


Severin taudissa kipualue on luutumisalueella akillesjänteen kiinnityskohdassa. Tämä johtuu jatkuvasta kantapään alueella olevien jänteiden ja lihasten vedosta, joka kuormittaa kasvualueita. 10–15 % urheilevista lapsista tavataan Severin tautia eli Apohystis calcanearista. Kipu tulee esiin rasituksen aikana ja pahenee rasituksen jälkeen. Tyypillinen oire on ns. liikkeellelähtökipu lyhyen tauon jälkeen. Oireet ilmestyvät yleensä vähitellen ja voivat kestää jopa 2–6 kk.


Loukkaantumisten sekä rasitusvammojen ehkäisyssä tärkeitä asioita ovat myös riittävä uni ja kehon ja mielen palautuminen, säännöllinen elämänrytmi sekä tasapuolinen ja terveellinen ravinto.” Lasten ja nuorten erilaisten vammojen ja kiputilojen hoitaminen on erittäin tärkeää lapsen tasaisen kasvun kannalta. Kehon hoitamisella on suuri merkitys nivelten ja nikamien erilaisten virheasentojen ennaltaehkäisyssä ja kehon lihastasapainon saavuttamisessa, puhumattakaan kehon hermoston optimaalisesta toiminnasta.


Minulla on ollut ilo olla Iinan hoitajana jo neljän vuoden ajan ja on aina yhtä hieno tunne, kun saa lapsen tai nuoren hoidettua siihen kuntoon, että hänellä on taas ilo liikkua, ilman kipuja. Näin hoitajan näkökulmasta se on yksi palkitsevimmista tunteista tässä työssä.


Lähimmän kalevalaisen jäsenkorjaajan löydät osoitteesta www.kansanlaakintaseura.fi ja sieltä hoitajahaku.






50 views0 comments

Recent Posts

See All

Sauna

bottom of page