top of page
  • Writer's picturePirskahduksia Piikulasta

Sauna

Saunoen sappi sammuu...


Sauna kuuluu osana tieteellisesti tutkittuja perinnehoitoja. Se hoitaa mm stressiä, olemalla rauhoittava paikka kaiken kiireen ja suorittamisen keskellä. Saunomisen muita hyviä vaikutuksia ovat mm. verenpaineen lasku, verenkierron paraneminen, kehon ja mielen rentoutus, kosteissa löylyissä myös astmaoireet voivat helpottua ja ääreisverenkierto paranee.


Tieteellisesti on voitu osoittaa saunomisen laskevan kuolleisuutta merkittävästi. Jostain syystä saunominen on hyväksi etenkin miesten sydämelle. Saunan vaikutus dementiaan ja Alzheimerin tautiin on saanut myös myönteisiä tutkimustuloksia.

Saunominen poistaa nestettä kehosta keskimäärin 0,5 l, joten nestetasapainosta ennen ja jälkeen saunan on hyvä pitää kiinni.


"Lähde: Perinnehoitojen verhottu tieto, 2017"


Pienenä tyttönä ollessani minulle sanottiin, että saunassa pitää olla hiljaa eikä saa riehua, sillä saunatonttu kuuntelee ja suuttuu jos ei ole kunnolla. Minusta se on ollut nerokas tapa saada lapsi rauhoittumaan ja kuuntelemaan. Olemaan hetki. Olen jatkanut tuota tarinaa myös omilleni, silloin kun he olivat pieniä. Saunassa myös vihdottiin/vastottiin ja sillä tavoin sai anteeksi pahat sanat, puhdistauduttiin myös niistä. Taidettiin niitä ihan oikeasti pyytää anteeksikkin.


Sauna on minulle aina ollut lähes pyhä paikka, ehkä juuri siksi, että se on niin rauhoittava paikka, lähes meditatiivinen tila, johon liittyy myös se, että sinne mennään paljaana, ilman vaatteita, ilman titteleitä ja sillä tavoin myös haavoittuvana, mutta tasa-arvoisena, ihan omana itsenäsi. Kuitenkin siellä on tunne, että olet turvassa lämmössä, hämärässä ja rauhassa ja usein myös hyvässä seurassa.


Saunassa on synnytty, on hoidettu, ja myös pesty ihminen viimeisen kerran. Sauna on ennenaikaan nähnyt koko ihmisyyden kierron. Nykyajan ihmiset saunoineen eivät samalla tavalla asioita tule enää kokemaan. Vaikka tavat ja maailma muuttuu, en usko, että saunan merkitys suomalaisille muuttuu koskaan.💙


Saunajuomavinkki: hapotettua vettä, puhdistamatonta merisuolaa hippu tai kaksi, vasta puristettua sitruunamehua. 🧃


Ihon kuorintavinkki: Saunomisen päätteeksi, merisuolaa, kahvinporoja, kookosöljyä. Hierotaan koko iholle anna vaikuttaa hetki ja huuhtele. Toisen ihmisen, oli se sitten lapsi, puoliso, ystävä niin toisen selänpesu on mielestäni ihmisen lempeyttä toista kohtaan parhaimmillaan. Eläkä unohda hunajaa saunassa ihon hoitotuotteena.


Muistakaa ensi kesänä käydä myös Jämsän ainutlaaatuisessa Saunakylässä,🏘 jos siellä ette ole vielä käyneet. Paikkana se on hyvin lähellä taivasta🧡ja oletko eläessäs nähnyt saunasta tullutta vihaista ihmistä?


...ja vihtoen viha viilenee🥰

19 views0 comments

コメント


bottom of page