top of page
  • Writer's picturePirskahduksia Piikulasta

Migreeni

FB päivitys 24.4.2018

Migreeni

Tuo yksi kipua tuottavasta sairaudesta, jonka oloa kuvastamaan ei löydy yhtään hyvää kuvaa, ainakaan omasta arkistostani.

Helsingin Sanomissa oli taannoin juttua kyseisestä asiasta. https://www.hs.fi/tiede art-2000005644233.html Tästä jutusta kerron nyt referoituna ja omista kokemuksistani vähän.


Migreenin alkamisen tunnusmerkkejä itselläni (ovat myös yleisiä oireita) ovat aamuväsymys, jatkuva haukottelu, ärtyisyys. Kivun lisääntyessä myös puhe voi puuroutua, silmät tuntuvat valoaroilta, äänet ja tuoksut voimistuvat. Varoitusmerkit ovat hyvin yksilöllisiä eikä niitä kaikille tule lainkaan. Auralliset migreenit ovat peräisin aivorungosta, keskushermoston osasta.

Nykytietämyksen mukaan migreenikohtaus alkaa aivorungossa tapahtuvista sähkökemiallisista muutoksista, kertoo artikkelissa Hyksin neurologian erikoislääkäri Ville Artto. Nykyisin suurin osa tutkijoista uskoo, että kaiken alkulähde ovat hermoston toimintahäiriöt ja verisuonet vain reagoivat niihin.


Aivohermoista viides, kolmoishermo on nykykäsityksen mukaan keskeinen migreenikohtauksen synnyssä. 3.hermo on suurin ihmisen aivohermoista ja se välittää aivoihin tiedot kaikista kasvojen ja puremalihasten liikkeistä. Se koostuu kolmesta hermohaarakkeesta, yksi niistä vie ja tuo viestejä alaleuan alueelta, toinen yläleuasta ja kolmas otsan ja silmien alueelta. Aivorungon sähköhäiriö saa 3.hermon aktivoitumaan. Sen hermosolut alkavat tuottaa kivun välittäjäaineita ja kipuviestit kulkevat hermohaarakkeita pitkin aivoihin.

3.hermo pääkipu leviää laajalle dominoefektinä ja kipu yltyy.


Kasvojen hermostoa käsitellään myös kalevalaisessa jäsenkorjauksessa ja sillä on saatu aikaan hyviä hoitotuloksia migreenin hoidossa. Kalevalainen jäsenkorjaus on aina kokonaisvaltainen hoito, jossa kehon tasapaino saatetaan kuntoon ensin ja tämän jälkeen on kasvojen hoito, jossa myös käytetään hyväksi asiakkaan aktiivisia liikkeitä tehostamaan käsittelyä.

Itse olen kärsinyt migreenistä 7-vuotiaasta saakka ja joskus kivut ovat olleet niin kovia, että olen pelännyt sulkea silmäni, kuoleman pelossa. Onneksi kohtaukset ovat nykyään helpommin hallittavissa ja ovat vähentyneet huomattavasti. Tähän on varmasti vaikuttanut suurelta osalta säännölliset hoidoissa käynnit.


Artikkelissa käsitellän myös migreenin lääkehoidon uusia mahdollisuuksia, jännityspäänsärkyä, lääkepäänsärkyä sekä Hortonintautia. Artikkeli on julkaistu Tiede-lehdessä 2/2018, kirjoittanut Mari Heikkilä

Ps. Piti vielä kertoa, että minun migreenikohtausta helpottaa hetkellisesti useat kuumat suihkut, en tiedä miksi se helpottaa oloa hetkeksi, mutta niin se tekee. Lämpö laajentaa, en tiedä vaikuttaako se jotenkin myös meidän kropassamme? Kannattaa kuitenkin kokeilla, auttaisiko sinulla.
( kuva Jeliphotography Helena Kujala)

10 views0 comments

Comments


bottom of page