top of page
  • Writer's picturePirskahduksia Piikulasta

Suola

Pari sanaa suolasta -haluatko kuulla ne? Ei se haittaa, kerron siltiūü§ó


Suola on menneinä aikoina ollut useissa kulttuureissa arvokas kauppatavara. Moni merkittävä kauppareitti on saanut aikoinaan suolatien nimen. Suolakakkuja on käytetty rahanakin. Roomalaisille sotilaille maksettiin palkan lisäksi erillinen suolaraha eli salarium (sal, suola). Nykyään salarium tarkoittaa rahapalkkiota.Vahvan suolaliuoksen säilyttävät ominaisuudet havaittiin jo varhain. Muinaiset egyptiläiset liottivat palsamoitavia vainajia suolaliuoksessa. He valmistivat myös suolakalaa, vientiä varten.


Suomalaisessa kansanperinteessä suolaa on pidetty säilyttävän ominaisuutensa vuoksi keinona suojautua pahalta silmältä sekä lääkkeenä, etenkin palohaavojen ja hyönteisten puremien hoidossa. Kipeytynyttä kurkkua on karistettu suolavedellä ja noidannuolta on hoidettu ulkoisesti suolakääreellä. Eläimille suolavettä on käytetty sisäisesti punataudin hoitoon ja hevosilla paikallisesti jouhikutkan eli jouhimadon hoitoon.


SUOLA RAVINNOSSA

Ruokasuolan tärkeimmät lähteet ovat merivesi, josta saadaan haihduttamalla merisuolaa sekä merien maaperään jättämät vuorisuolakerrostumat, ns. Vuorisuola, joiden hyödyntämiseksi on rakennettu kaivoksia. Suolaa on valmistettu myös haihduttamalla suolapitoisten lähteiden vedestä.


Yleisesti käytetty, edullinen, teollinen ruokasuola on erittäin karsittu versio luonnonsuolasta ja sisältää yli 99% natriumia ja kloridia. Suolan teollisen valmistamisen myötä luonnonsuolan muita 89-90 alkuainetta alettiin pitämään jäänteenä eikä ajateltu, että raffinoitua ruokasuolaa (NaCl) ei esiinny lainkaan luonnossa. Raffinoidun suolan maku on myös luonnonsuoloja kitkerämpi.


Ruokasuolaan lisätään paakkuuntumisenestoaineita, joiden tarkoitus on pitää kiteet irrallisena ja estää sitä sekoittumasta veteen. Tämä mekanismi vaikuttaa myös kehossa ja solut eivät pääse hyödyntämään täysin suolojen vaikutuksista. Kun elimistölle tarjotaan suhteessa eniten + latauksella varattuja natrium-ioneja(Na+), johtaa se helposti muiden positiivisella varauksella olevien ionejen, kuten kalium ja magnesium, epätasapainoon. Luontaisesta suolasta keho sen sijaan pystyy valitsemaan tarvitsemansa pitoisuudet ionitasapainon tasaamiseksi solutasolla.


Elämä alkoi merestä ja ihmisveri muistuttaakin koostumukseltaan läheisesti merisuolaVettä. Koska lähes kaikki kehomme toiminnat perustuvat ionitasapainon vaihteluun ja sitä kautta sähköiseen toimintaan-hermoimpulssien kulku, lihasten toiminta, sydämen syke, ajattelu, ruoansulatus, luuston aineenvaihdunta, on erittäin tärkeää, että keholle tarjotaan puhdistamatonta, käsittelemätöntä luonnollista suolaa- sitä samaa mitä perinnekulttuurimme käytti.


Raskaassa ruumiillisessa työssä menetetään hikoilun kautta runsaasti myös muita suoloja kuin natriumia. Mineraaliköyhällä, yksipuolisella teollisella suolalla raskasta työtä tehneet edeltävät sukupolvemme tuskin olisivat selvinneet.

-Perinnehoitojen verhottu tieto, Kalevalainen kansanparannus-säätiö, 2017, Riitta Piilo: lääkäri, Lääkäri kamari Trier, Saksa)& Sinikka Piippo: FT, professori-


Himalajan suola

Vuorisuola, kristallisuola Louhitaan käsin Himalajan vuoristoalueelta, jonne se on jäänyt Intian ja Eurasian mannerlaattojen törmäysten seurauksena miljoonia vuosia sitten.

Sisältää noin 84 alkuainetta ja mineraalia, jotka ovat keholle välttämättömiä. Vuorisuolakide pystyy läpäisemään solukalvon eli imeytymään elimistöön helposti.


Ruususuola

Intiaanisuola on mineraalisuola, jota louhitaan käsin Bolivian vuoristosta. Punertava väri syntyy mm mangaanista ja raudasta. Ruususuola on yksi maailman puhtaimmista suoloista, sillä se on säästynyt saasteilta ja sadevedeltä. Se sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia.


Kalaharin suola

Etelä-Afrikasta, Kalaharin autiomaasta, yli 280 miljoonaa vuotta vanhaa. Se poimitaan käsin ja kuivataan auringossa. Sisältää 84 erilaista elimistölle välttämätöntä hivenainetta ja mineraalia.


Merisuola

Suolan yleisnimitys. Suola on peräisin Välimerestä, Atlantilta tai Pohjanmerestä. Sitä haihdutetaan vedestä tai louhitaan vuoresta. Kaikkein hienointa suola laatua kutsutaan sormisuolaksi eli fleur de seliksi. Se muodostuu meren, tuulen ja auringon yhteisvaikutuksesta. Suolakukat kristallisoituvat meren pinnalle vain erityisissä sääoloissa. Ne kerätään varovasti käsin ja kuivataan auringossa.Merisuola sisältää runsaasti alkuaineita ja keholle tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja sinkkiä. Koostumus vaihtelee siitä, mistä se on kerätty.


-Voi Hyvin lehden artikkeli, 2/2014


MERISUOLAK√Ą√ĄRE Lihas-ja nivelvaivojen hoitoon

1L haaleaa vettä 3tasaista ruokalusikallista merisuolaa Tee ohjeen mukainen liuos ja kastele siinä sopivan kokoinen pyyhe. Kierrä liika vesi pois ja aseta tulehdus- tai kipukohtaan. Peitä pyyhe esim toisella pyyhkeellä tms. Pidä kääre vähintään 45min, jotta hoito tehoaa. Voit käyttää käärettä max. 3 x vrk, mielellään kolmen päivän ajan. -perinnetieto-


209 views0 comments

Comments


bottom of page